Saveti, Vesti

5 koraka do efikasnog čišćenja škole

6 koraka za efikasno čišćenje škole

Škole su mesto gde naša deca uče da bi se pripremila za budućnost.

Nažalost, škole su i mesto gde naša deca mogu da obole. Sa stotinama ili čak hiljadama pojedinaca koji se okupljaju na jednom mestu, postoji veoma visok rizik od širenja klica koje izazivaju bolesti poput gripa, konjuktivitisa, gastroenteritisa

Na sreću, ovo se može ublažiti redovnim i temeljnim čišćenjem. Osim što štiti učenike i osoblje od bolesti, čisto školsko okruženje je takođe pogodnije za učenje.

Uz to, evo pet jednostavnih koraka za efikasno čišćenje u školama:

1. Pažljivo isplanirajte svoje zahteve za čišćenje

Škola ima više oblasti, od kojih svaka ima različite zahteve za čišćenje. Obratite pažnju na ova mesta u školi i nacrtajte plan čišćenja za svako. U idealnom slučaju, trebalo bi da postoji lista dnevnih, nedeljnih i mesečnih zadataka. Takođe bi trebalo izraditi godišnji plan dubinskog čišćenja za čitav objekat.

Takođe treba izdvojiti predmete i površine kojima je potrebno češće čišćenje. Na primer, zajedničke stolove i kompjuterske tastature treba svakodnevno čistiti i dezinfikovati. U međuvremenu, stolove u kafeteriji treba očistiti nakon svake upotrebe.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, ne zaboravite da uključite predmete i površine koje su osetljive na dodir u svoje planove čišćenja. Takvi predmeti i površine uključuju prekidače za svetlo, kvake, ograde stepeništa, dugmad za fontane i slično.

Napravite plan za čišćenje škole

2. Nabavite efikasna sredstava za čišćenje

Kada imate plan čišćenja, sledeći korak je da izaberete kvalitetne snabdevače sredstava za čišćenje. Postoji mnogo stvari koje treba temeljno očistiti i zato su u svemu tome bitna srestva kojima to radimo.

Takođe je važno da svom redovnom osoblju za čišćenje pružite dovoljnu obuku kako bi mogli efikasno da obavljaju svoje dnevne rutine. Iako profesionalci definitivno mogu Vašoj školi obezbediti besprekoran izgled, njihov posao bi bio mnogo lakši ako Vaša oprema za svakodnevno čišćenje takođe radi dobar posao.

3. Saopštite plan čišćenja

Plan čišćenja je praktično bezvredan ako nisu svi na istoj strani. Ne bi samo osoblje za čišćenje trebalo da zna za Vaš plan čišćenja; o tome treba da budu obavešteni i svi u školi.

Da biste obezbedili najbolje rezultate, potrebno je da koristite različite proizvode za čišćenje u Vašoj školi. To uključuje stvari kao što su deterdžent, izbeljivač i višenamenska sredstva za čišćenje. Iako bi moglo biti primamljivo odabrati najjeftinije dostupne, ovo nije idealno. Troškovi se mogu brzo povećati, posebno za veliku školu.

Stvar koju treba da imate na umu kada kupujete sredstva za čišćenje za školu su alergeni. Neka sredstva za čišćenje mogu da sadrže jake mirise koji mogu izazvati astmu ili slične probleme. Da biste osigurali dobro zdravlje svih u školi, izaberite proizvode za čišćenje koji su hipoalergeni.

Koristite hipoalergena sredstva za čišćenje

4. Stvorite bezbedne uslove rada

Iako je čišćenje definitivno rutinski zadatak, i dalje postoje rizici. Na primer, ako čistite visoke prozore ili perete zidove, postoji mogućnost da možete pasti sa velike visine. Čak i proizvod koji je ocenjen kao bezbedan može izazvati iritaciju u velikim količinama.

Stoga, čak i ako je posao čišćenja „jednostavan“ na papiru, ipak je najbolje uzeti u obzir sve mere predostrožnosti. Nosite  maske, rukavice i naočare, kada je to potrebno. Pravilna ventilacija je takođe neophodna da bi se sprečilo nakupljanje isparenja i udisanje para.

Ostale stvari koje su Vam potrebne da biste osigurali bezbednost uključuju pojaseve za rad na visini, zaštitu za uši za poslove koji mogu postati previše bučni (npr. usisivači velike snage) i zaštitni kombinezon u slučajevima kada postoje sumnje/potvrđene infekcije ili ako su prisutni opasni materijali.

Kreirajte bezbedno okruženje u školi

5. Sprovedite redovne evaluacije

Na kraju, ali svakako ne i najmanje važno, morate sprovesti blagovremenu procenu Vašeg plana čišćenja i njegovih rezultata.

  • Da li je čistoća na nivou?
  • Da li je bilo ozbiljnih epidemija u školi?
  • Da li se ključne prostorije, poput kupatila, efikasno čiste?
  • Da li je školska populacija zadovoljna čistoćom?

Odgovaranje na ova pitanja može Vam pomoći da poboljšate čistoću Vaše škole, kao i način na koji se ove usluge pružaju.

Održavanje škole čistom koristi svima koji u njoj borave, bilo da su učenici, nastavnici ili čak gosti. Dakle, efikasno čišćenje je neophodno. Pratite gore navedene korake i bićete na dobrom putu do besprekorne, dobro održavane škole.

Ukoliko ne znate gde pronaći kvalitetna sredstva za čišćenje Vaše škole, posetite eastern.rs

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.