Vesti

5 saveta za čišćenje nakon praznika

Čišćenje posle praznika

Iako lep period, ponekad je pravo olakšanje kada konačno završimo sa praznicima. Ako ste bili posebno zauzeti, možete se osećati kao da ste istrčali maraton. Odjednom, imate više vremena za sebe. Ali sada kada su svi pokloni otpakovani, svi gosti su se vratili kući i praznična hrana pojedena, suočavamo se sa čišćenjem posle praznika.

Kao i svaki zadatak čišćenja, možete ga sebi olakšati ako ga obavite sa planom. Baveći se poslom u manjim koracima, ova obaveza neće delovati baš tako nepremostiva. Ispod je nekoliko načina da očistite svoj dom nakon praznika.

1. Odredite koji pokloni Vam zapravo trebaju

Prvi korak u čišćenju posle praznika je da prođete kroz sve te poklone. Na kraju krajeva, odjednom imate gomilu stvari za koje treba da pronađete mesta. A ako ste se već osećali kao da imate malo prostora, ovo može biti najveća glavobolja čišćenja posle praznika.

Da biste sačuvali prostor, u redu je da prođete i procenite šta ćete zapravo koristiti. Mnogi od nas imaju dobronamerne rođake koji i dalje nemaju pojma o našim ličnim ukusima iz godine u godinu. Nema razloga da zauzimaju prostor u ormaru ako ih nikada nećete koristiti. Spakujte ih u plastične kese i razmislite o doniranju svih tih „lepo je što su se setili“ poklona.

S druge strane, možda imate suprotan problem: imate sve ove sjajne poklone koje želite da zadržite, ali nema mesta za njih. U tom slučaju, uzmite u obzir ono što posedujete i razmislite o doniranju nekih od svojih starijih predmeta koji su istrošeni ili nisu korišćeni godinama.

2. Odlučite koje ukrase ćete zadržati

Nakon što ste sve poklone sortirali i odložili, vreme je da se pozabavite prazničnim ukrasima. Možda bi bilo primamljivo uzeti sve i samo ubaciti u kutiju u ostavu. Međutim, na kraju ćete imati nered koji morate rešavati sledeće godine. Dobar način da odložite svoje ukrase je da napravite popis onoga što biste želeli da zadržite i šta biste želeli da bacite u kantu.

Ako ste dobili novu dekoraciju koja može da zameni stariji ili istrošeni komad, nemojte se plašiti da se rastanete od ovog drugog. Razmislite šta Vam je najlepše za ubuduće, a rešite se svega što više nije toliko lepo i funkcionalno.

3. Operite sudove i bacite ostatke hrane

Ako ste u kući organizovali proslave ili okupljanja, moguće da ste izneli fini porcelan ili drugo lepo posuđe koje inače koristite samo za svečane prilike. Dobro ih operite delotvornom tečnošću za suđe i odložite na posebno mesto, do sledeće prilike.

Čak i ako nemate posebno „svečano“ posuđe, verujemo da se sudopera napunila i zato prionite na posao. Posla ima puno, tako da obavezno zaštitite ruke gumenim rukavicama za čišćenje, kako biste očuvali nežnost kože i noktiju.

Čišćenje posle praznika je odličan povod za pregled frižidera i zamrzivača. Obavezno očistite prazničnu hranu koja se već pokvarila ili ne planirate da jedete. Za stvari koje želite da zadržite duže, pokušajte da ih vakumirate i stavite u zamrzivač za duže skladištenje.

Ako jednostavno niste stigli da očistite frižider ili zamrzivač pre praznika, sada je pravo vreme da to uradite. Očistite staru hranu ili hranu kojoj je istekao rok trajanja da biste napravili mesta za novu.

4. Temeljno očistite sobe gde su gosti spavali i gde se pripremala hrana

Ovo ne znači da su naši najdraži prijatelji i porodica prljavi, ali je dobra ideja da dezinfikujete kuću tokom čišćenja posle praznika. Grip i prehlada vole da zahvate bilo koga u ovo doba godine, pa posle praznika operite posteljinu koju su koristili gosti, ako ste ih imali.

Takođe bi trebalo da svoje površine još jednom pregledate dezinfekcionim rastvorom ili alkoholom Fokusirajte se na oblasti kao što su kupatilo, kuhinja i stolovi. Neočišćeni ostaci hrane mogu dovesti razne štetočine i insekte koje ne želite u svom domu.

5. Ne zaboravite da temeljno usisate i obrišete podove tokom čišćenja posle praznika

Nema ništa čudnije od pronalaženja iglica sa božićne jelke u jastuku sofe u julu. Da biste izbegli neprijatna iznenađenja tokom cele godine, obavezno dobro očistite i uklonite preostale ukrase, iglice ili druge ostatke poput šljokica iz poklon kesa. Skinite jastuke sa nameštaja i obavezno koristite produžetak na usisivaču da biste sve očistili. Osim toga, ovo takođe pomaže da se oslobodite mirisa. Za još bolji ambijent, uvek imajte spreman i osveživač prostorije.

Imajte na umu, međutim, da mnogi kućni usisivači ne mogu da povuku otpale iglice jelke ili šljokice. U velikim količinama, oba mogu lako začepiti mnoge kućne usisivače, a šljokice mogu da spreče okretanje šipke. Najbolje je da podove operete sredstvom za podove i oribate mopom. Tepih možete oprati sunđerom i praškom za veš rastvorenim u dovoljno vode.

Da Vaše čišćenje posle praznika bude još lakše, izaberite najbolja sredstva za čišćenje i dezinfekciju. Efikasna sredstva i pribor za čišćenje pronađite u veleprodaji Eastern Office.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *