Saveti, Vesti

6 prostora koji moraju biti čisti i dezinfikovani u igraonici za decu

Saveti za čišćenje igraonice

Svako ko je ikada posetio dečiju igraonicu ili rođendaonicu zna je ovo pravi raj za mališane. Nekoliko sati kvalitetnog druženja sa vršnjacima, zabava na penjalicama, tobogani, tramboline, more igračaka, loptica.

Uz sve to tu su i animatori, koji brinu o deci i igraju sa njima razne društvene igre, pevaju pesmice i trude se da im učine boravak što lepšim.

Za to vreme, mame i tate mogu malo da odahnu i uživaju sa drugim roditeljima.

Kako naši najmlađi borave u igraonicama neophodno je da higijena u njima u svakom momentu bude na najvišem nivou.

Zbog toga je Eastern Office sastavio listu od 6 ključnih stvari na koje mora da se obrati pažnja kako bi se održala čistoća u igraonicama.

1. Igraonica

Čišćenje igraonice

Svaka igraonica opremljena je raznim drangulijama sa kojima deca mogu da se igraju. Penju se uz penjalice, provlače se ili trče kroz razne prolaze, spuštaju niz tobogane, dobacuju se lopticama, isprobavaju kostime. Vole da isprobaju svaku zanimaciju koja im se pruži.

Zbog toga je neophodno svakodnevno održavati higijenu. Svaka igračka, lopta i bilo koja druga stvar sa kojom deca imaju dodira, mora da se obriše dezinfekcionim sredstvima.

Njihov prostor za jelo, kao i sama igraonica, moraju redovno da se usisavaju kako se ne bi skupljali mravi i drugi insekti. Nakon usisavanja i da se oribaju džogerom, jer deca neretko piju i sokiće, jedu torte i druge slatkiše od kojih se umusavi pod.

Kostimi u koja se deca oblače moraju redovno da se peru praškom i omekšivačem, kako bi se sprečilo prenošenje bakterija. Maske koje stavljaju na lice, takođe, moraju da se dezinfikuju.

2. Prostori za zaposlene

Čišćenje prostora za zaposlene u igraonici

Zaposleni u igraonicama i rođendaonicama su u konstantom kontaktu sa decom, ali i sa roditeljima. Oni su stubovi održavanja higijene.

Redovno peru ruke antibakterijskim sapunima. Lične prostorije, kao i sve druge, moraju svakodnevno da očiste i dezinfikuju.

Svaki tanjir, čaša, pribor za jelo, koji koriste deca i roditelji mora temeljno biti opran deterdžentom za posuđe.

Tokom pripreme i služenja pića moraju da obraćaju pažnju da im se nešto ne prolije ili ne prospe, kako ne bi dozvali i nepozvane goste – mrave, bubašvabe i druge bube i insekte, koji nam ne daju mira u ovim letnjim mesecima.

Povrh svega, ovi dosadnjakovići, su i prenosioci raznih bolesti. Iz tog razloga je neophodno, s vremena na vreme, obaviti i dezinsekciju i deratizaciju cele igraonice.

3. Mesto za skladištenje hrane i pića

Čišćenje prostora za hranu i piće u igraonici

Još jedna obaveza zaposlenih u igraonici jeste i skladištenje hrane i pića.

Oni, posebno tokom leta, moraju da obraćaju pažnju na rokove trajanja proizvoda. Kako ne bi izazvali trovanje hranom, sve što im se učini sumnjivim ili je pred istek roka, redovno bacaju u kantu.

U ostavama, piće je složeno, kako bi bilo pregledno, ali i da se između paketa slučajno ne bi zavukao nekakav glodar, insekt ili buba. Frižidere, makar jednom nedeljno, moraju prebrisati sredstvima sa pumpicom i krpom, a kasnije i dezinfikovati.

4. Kafić za roditelje

Čišćenje prostora za roditelje u igraonici

U svakoj igraonici postoji poseban odeljak za roditelje. On mora biti odvojen od prostora za igru isključivo zbog duvanskog dima, koji je štetan za decu.

U ovom delu roditelji borave obuveni. Na obući unose spoljašnju prašinu i prljavštinu, koja kasnije mora da se ukoloni.

Kako je i za njih spremljeno piće i posluženje, svukuda ostaju mrvice, kapljice i iskorišćene salvete.

Zaposleni, kada isprate goste i rasklone sve sa stolova, krpom i sredstvom sa pumpicom redom brišu sve stolove. Nakon usisavanja, navlače gumene rukavice, sipaju podoper u kofu, hvataju mop i sređuju ceo prostor.

5. Prostor za presvlačenje dece i dojenje

Čišćenje prostora za presvlačenje dece i dojenje

Česti posetioci igraonica su i deca koja nose pelene i bebe. Zbog toga, svaka igraonica je u obavezi da obezbedi prostor za presvlačenje i dojenje.

Naši najmlađi su u najvećoj opasnosti od bacila i bakterija koje kruže u vazduhu i zadržavaju se na površinama. Stoga ovi prostori moraju biti veoma čisti i uredno očišćeni, kao i dezinfikovani alkoholom ili drugim sredstvom.

6. Kupatilo

Čišćenje kupatila u igraonici

Kako je kupatilo deo koji koriste svi zajedno, o njemu se mora povesti najviše računa.

Redovno je potrebno ribati toalet, kao i wc školjku sa sredstvima za sanitarije.

Ne sme da manjka ubrusa za ruke u dispanzerima i toalet papira. Vrlo je važno i redovno prazniti kante.

Igraonica je dužna da obezbedi toplu vodu za svoje posetioce, kao i adekvatan tečni sapun za pranje ruku.

Za neutralisanje neprijatnih mirisa brinu se osveživači prostora i osveživači u wc školjkama.

Olakšajte rad svojim zaposlenima sa kvalitetnim i povoljnim sredstvima za čišćenje i dezinfekciju. Njih možete pogledati i nabaviti u veleprodaji Eastern Office.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.