Vesti

8 trikova za roditelje – zašto morate srediti kuću posle raspusta?

Čišćenje posle raspusta

Kad letu stiže kraj i bliži se povratak u školu, postaje Vam jasno koliko je haosa u kući nastalo tokom raspusta.

Večiti problem roditelja je kako animirati decu kad nema škole, pogotovo dok ste Vi zauzeti. U želji da im napravite zanimaciju, možda ste za njih osmislili mnoštvo kreativnih projekata ili dinamičnih aktivnosti. Međutim, sve to najčešće za sobom ostavlja nered. Da ne pominjemo i brojne samostalne igrarije kroz koje deca vašare svuda oko sebe.

Bilo da ste išli na letovanje ili odmarali kod kuće, nered je leti često neizbežan i uglavnom na kraju zahteva dubinsko čišćenje.

Ali ne bojte se, dragi zaposleni roditelji – ne morate da trpite taj džumbus do zimskog raspusta! Umesto toga, koristite naše savete za dubinsko čišćenje pred novu školsku godinu i Vaš dom će ubrzo postati manje haotičan.

1. Podelite kućne poslove

Trikovi za roditelje - podelite kućne poslove

Pošto su deca napravila sav taj nered, neka onda pomognu i oko spremanja. Ovo je odličan način da svoje mališane naučite većoj odgovornosti, dok istovremeno sebi olakšavate posao.

Sastavite raspored obaveza, pazeći da deca imaju zadatke koji odgovaraju uzrastu i koje mogu da obavljaju.

Okačite raspored negde gde svi mogu da ga vide. Ako treba, održite porodični sastanak da razgovarate o celom procesu. Na ovaj način sve dobija veću ozbiljnost, a samim tim će se Vaša deca osetiti važnim i „velikim“.

Neki od zadataka za decu mogu biti:

 • Pokupi svoje igračke iz sobe ili automobila
 • Obriši prašinu u svojoj sobi
 • Raspakuj stvari i stavi prljavu odeću u korpu za veš
 • Pomozi u slaganju oprane odeće

Ovi zadaci su deci laši jer uključuju njihove sopstvene stvari. Zabave radi, neka deca precrtaju zadatke koje završe, a neka nacrtaju zvezdicu ili zalepe stiker kod zadataka u kojim bi još voleli da pomognu.

2. Napravite listu zadataka

Trikovi za roditelje - lista zadataka za spremanje kuće

Tokom leta koristite određene stvari koje Vam u ostalom delu godine neće trebati. Zato postoje razne stvari koje po završetku leta treba da obavite, kao na primer:

 • Odlaganje biciklova, trotineta, rolera i slično
 • Sklanjanje bazena iz dvorišta
 • Odlaganje igračaka za bazen
 • Odlaganje letnje odeće i kupaćih kostima
 • Čišćenje i pokrivanje roštilja
 • Organizovanje i odlaganje opreme za kampovanje

Sve su to letnji zadaci koje treba završiti kada se sunčani meseci bliže kraju.

3. Napravite „žurku“ od raspakivanja kofera

Trikovi za roditelje - pretvorite spremanje kuće u žurku

Dodajte reč žurka na bilo šta i odmah ćete zainteresovati decu. Leto je vreme godišnjih odmora, a često i putovanja. Bilo da ste išli na more, planinu ili u posetu rodbini iz drugog kraja – sigurni smo da ćete imati mnogo toga da raspakujete iz kofera.

Kofer-žurka zvuči zabavno i uključuje celu porodicu.

Kad svi učestvuju, stvari se lako prenesu iz kola, prljava odeća se stavlja na pranje i sve ostalo se brzo vraća na svoje mesto.

Završetak posla proslavite uz picu, da biste dodali party element u celu priču. Poželjno je i da usisate i opajate kola, kako biste se rešili prašine, blata ili peska sa plaže, te sprečili njihovo raznošenje po kući.

4. Pozabavite se pranjem veša

Trikovi za roditelje - pranje veša

Prljav veš se leti lako nagomila, jer zbog znoja od vrućina i dosta vremena provedenog napolju, odeću mnogo češće prljamo. Budite mudri i ovaj kućni posao započnite prvi, a dok se veš pere, to vreme iskoristite za druge obaveze.

Pošto se pranje veša obavlja u više faza, lako je multitaskovati. Kada se veš osuši, zadužite decu da lepo saviju svoju odeću i sklone je u ormar.

5. Uvedite pravilo „Bez haosa“

Trikovi za roditelje - pravilo bez haosa

Kako se deca vraćaju u školu, ima smisla uvesti ovakvu kućnu politiku, da ih podseti na neka od školskih pravila.

Ovo će im pomoći da oforme rutinu, koja će život učiniti lakšim. Pravilom da nema nereda izbeći ćete haos i lošu organizaciju. Ovo pravilo možete podeliti na više manjih pod-pravila:

 • Jakne i cipele se odmah skidaju tamo gde im je mesto
 • Čim nešto pojedete, sudove stavite u sudoperu
 • Papiriće od slatkiša i grickalica odmah bacite u kantu
 • Igračke vraćajte na svoje mesto posle igranja
 • Prljav veš stavite na pranje

Vi takođe morate dosledno poštovati svoja pravila, kako biste deci pokazali dobar primer.

6. Nemojte da se preopteretite

Trikovi za roditelje - čišćenje bez umora

Koristite svoju listu zadataka da razdvojite šta treba da uradite sada, a šta može da sačeka. Ne želite da se preopteretite pokušavajući da uradite sve odjednom.

Najpre se mogu obaviti brzi, mali poslovi, a zatim možete zatražiti pomoć ili razbiti velike, zastrašujuće zadatke na manje zalogaje, koje je lakše savladati.

I zapamtite, nijednoj osobi ne treba uvaliti čitav posao. Vratite se na listu obaveza i proverite da li svako obavlja onoliko koliko bi trebalo.

7. Nagradite vredan rad

Trikovi za roditelje - nagradite decu za rad

Ako smatrate da Vaša deca zaista naporno rade i da se iskreno trude da pomognu u čišćenju, razmislite o nagrađivanju njihovog vrednog rada. Možda Vam ova ideja zvuči smešno, ali i sami znate koliko je lep osećaj biti cenjen za svoj rad.

Ako se deca zaista uključe i daju sve od sebe da pomognu, osmislite malo iznenađenje za nagradu. Time ćete im pokazati da se vredan rad isplati i podstaći ćete ih da nastave tako ubuduće.

8. Dubinsko čišćenje za suzbijanje bacila i bakterija

Trikovi za roditelje - dezinfekcija

Nakon odmora, možda ste doneli razne bacile i bakterije u kuću. Bose noge, kućni ljubimci, pa čak i igračke za plažu mogu nositi klice od kojih se možete razboleti.

Pobrinite se da očistite podove i površine kuće nakon putovanja. Tim putem ničiji imunitet neće biti narušen i šansa da se Vaša deca zaraze virusima i prehladama od druge dece u školi, biće manja.

Da sređivanje kuće posle raspusta bude još brže i lakše, nabavite kvalitetna sredstva za čišćenje u veleprodaji Eastern Office.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *