Saveti, Vesti

Kako dobro dezinfikovati kuću nakon što ste bili bolesni

Dezinfekcija kuće nakon bolesti

Čišćenje i dezinfekcija Vašeg doma nakon napada bolesti je od ključnog značaja da biste izbegli da se ponovo razbolite. Takođe je neophodno sprečiti da drugi članovi domaćinstva dobiju istu infekciju kao Vi.

Većina bakterija i virusa koji izazivaju bolesti mogu da prežive danima na različitim površinama u Vašem domu.

Zajednički prostori i stvari u domaćinstvu postaju opasna žarišta za klice, čineći njihov prelazak sa bolesne osobe na zdravu izuzetno lakim. Dezinfikovanje Vašeg stana nakon što ste patili od COVID-19, gripa, stomačnog virusa ili bilo koje druge zarazne bolesti je od vitalnog značaja da očuvate svoje zdravlje nakon pada imuniteta, kao i zdravlje Vaših ukućana i gostiju.

Evo kompletnog vodiča koji opisuje kako da vratite optimalnu higijenu u svoju kuću, kao pravi profesionalac. Verujemo da je ovo posebno značajno tokom rane jeseni, kada vreme zahladi, a deca su se uveliko vratila u škole i vrtiće, čime smo svi izloženi povećanom riziku od različitih zaraza.

Nabavite kvalitetnu opremu i sredstva za čišćenje

Da biste efikasno očistili i dezinfikovali svoj dom, morate imati pri ruci kvalitetne proizvode i alate. Dok kupujete sredstva za čišćenje i dezinfekciju, pročitajte opise proizvoda da biste saznali šta mogu očistiti ili koje štetne patogene mogu eliminisati. Nabavite pajalice, krpe od mikrofibera i četke različitih veličina za ribanje/brisanje bilo koje površine u domaćinstvu.

Prvo čistite, zatim dezinfikujte

Ljudi često koriste termine čišćenje i dezinfekcija kao da oni znače jedno te isto, međutim to nije istina. Morate razumeti da su to dve potpuno različite aktivnosti kako bi Vaš dom ostao higijenski i bez klica. Čišćenje je čin uklanjanja fizičkih zagađivača, prljavštine, mrlja i fleka sa površina i predmeta.

Dezinfekcija je neophodna nakon čišćenja da bi se ubile štetne bakterije, gljivice i virusi. Samo pranje, brisanje ili ribanje nije dovoljno da eliminišete mikrobe iz Vašeg doma, zbog čega morate da koristite dezinfekciono sredstvo da biste ih se rešili.

Nakon što ste bili bolesni, očistite sve sa čim ste došli u kontakt, kao što su odeća, posteljina, pribor za jelo, pribor za higijenu itd. Zatim dezinfikujte ove stvari bezbednim i moćnim rastvorom za dezinfekciju. Ako ne pratite ispravan redosled, fizički zagađivači na površinama će zaštititi klice od dezinfekcionog sredstva, čineći Vaše napore uzaludnim.

Dezinfikujte površine koje najčešće dodirujete

Svaki dom ima više tačaka kontakta kao što su radne ploče, stolovi, prekidači, dugmad, ručke, vrata, elektronski uređaji itd. Prenos klica koje izazivaju virusne ili bakterijske infekcije je lak i brz sa ovih tačaka, zbog čega je od ključne važnosti da ih dezinfikujete nakon oporavka od bolest.

Počnite tako što ćete identifikovati sva mesta koja se često dodiruju u Vašoj sobi i drugim delovima domaćinstva, posebno u kupatilu i kuhinji. Koristeći dobro sredstvo za čišćenje, obrišite ove tačke, a zatim ubijte klice dezinfekcionim sredstvom. Dajte proizvodima odgovarajuće vreme da rade efikasno i uvek čitajte etiketu za uputstva za upotrebu da biste dobili optimalne rezultate.

Napravite spisak zadataka vezanih za čišćenje

Sređivanje kuće nije jednokratan proces i morate svakodnevno čistiti svoj dom nakon oporavka od bolesti. Da biste pojednostavili važne zadatke i razvili naviku da ih rutinski obavljate, koristite listu zadataka za čišćenje kuće. Trebalo bi da navedete sve što Vi i drugi članovi domaćinstva morate da uradite da bi Vaš stan bio uredan i čist.

Na primer, Vaša lista obaveza mora da sadrži poslove kao što su nameštanje kreveta, brisanje prašine u zajedničkim prostorijama, usisavanje tepiha, brisanje podova itd.

Možete koristiti dnevnik za kreiranje personalizovane kontrolne liste za čišćenje, sobu po sobu. Alternativno, preuzmite aplikaciju da unosite zadatke, postavljate podsetnike, delite odgovornosti i pratite napredak.

Posebnu pažnju obratite na kuhinju i kupatilo

Svi ukućani redovno koriste ove prostorije, a nakon oporavka od infekcije morate ih duboko očistiti kako biste sprečili dalje bolesti. Koristeći sredstvo za čišćenje sanitarija i snažno dezinfekciono sredstvo, oribajte sudopere, radne ploče, police, radnu ploču za kuvanje, zajedničke dodirne tačke i toalet. Pored toga, oribajte podove i obrišite ih jer oni skupljaju najviše zagađivača i klica u svakoj prostoriji.

Nakon što ozdravite, dajte prioritet čišćenju i dezinfekciji Vašeg doma. To će Vam pomoći da sprečite da se Vi i drugi članovi domaćinstva ponovo ne razbolite. Štetne klice mogu da prežive na različitim površinama i uređajima danima, držeći sve u opasnosti od infekcije.

Povoljna i kvalitetna sredstva za čišćenje i dezinfekciju možete pronaći u veleprodaji Eastern Office.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *