Saveti

Kompletan vodič za veliko spremanje kuće

Kompletan vodič za veliko spremanje i čišćenje kuće

Nova sezona je pred nama, što za većinu domaćica znači da je vreme da se obavi jedna poštena generalka. Par puta godišnje moramo baš ozbiljno zasukati rukave i dobro organizovati to čuveno veliko spremanje, da bismo sebi kasnije olakšali redovno čišćenje i održavanje kuće, a ona ostala uvek blistava i uredno sređena.

Kao što samo ime kaže, veliko spremanje kuće nije mali posao i mnoge od nas muka hvata pri samoj pomisli na sve što treba obaviti. Ako je to slučaj i kod Vas, evo šta možete uraditi da spremanje obavite što brže, a istovremeno i efikasnije.

Opšti saveti za veliko spremanje kuće

Čišćenje kuće je zabavnije uz muziku.
  • Budite realistični: Ne žurite sve da obavite odjednom, jer u stilu malo-ovo-malo-ono ništa nećete kompletirati i imaćete utisak da zapravo niste ništa ni uradili. To bi Vas moglo obeshrabriti, smanjiti Vam volju za radom i samim tim produžiti celokupno čišćenje kuće.
  • Napravite raspored: Dobra organizacija i raspodela posla je ključna. Zato izaberite jednu sobu i držite se toga dok potpuno ne završite s njom. Biće Vam lakše da pratite svoj napredak i to će Vas dodatno motivisati.
  • Napravite sebi atmosferu: Pojačajte radio ili pustite svoju omiljenu muziku! Zagarantovano će Vas pokrenuti i podići Vam raspoloženje. Dobra atmosfera čini i naporne poslove zabavnijim, zar ne?
  • Napravite selekciju: Pregledajte stvari koje posedujete, od raznih kućnih predmeta do odeće i napravite selekciju onoga što Vam zaista treba, a poklonite ili bacite ono što samo zauzima prostor. Oslobađanjem prostora automatski će se svaka soba osvežiti i biti preglednija. Sve što čuvate jer ste pomislili “možda mi nekad zatreba” – ako Vam nije zatrebalo u poslednjih 6 meseci, najverovatnije neće nikad.
  • Krenite od gore prema dole: Čišćenje svake prostorije započnite od plafona do poda, s leva na desno. Tako nema rizika da ćete nešto propustiti, a ni da će prašina sa uzvišenijih mesta pasti na prethodno očišćene donje površine. Za manje pristupačna mesta, pajalicu postavite na teleskop štap čiju dužinu lako možete prilagoditi svojim potrebama.
  • Obrišite prašinu: Uzmite krpu od mirkofibera i prebrišite sve površine. Ne zaboravite zavučena mesta kao što su sijalice, roletne, okviri vrata i ramovi slika – jer sve ovo su izvori alergena kojih želite da se oslobodite. Na mikrofiber krpu sipajte sredstvo za čišćenje stakla, kako biste obrisali TV i kompjuterski ekran, kao i druge staklene površine.
  • Usisajte: Sklonite sve sa podova, kako biste usisavanjem obuhvatili što veću površinu. Za one koji koriste usisivač na vodu, jedan koristan trik je da u vodu sipate malo omekšivača za veš, što će učiniti da cela kuća prijatno zamiriše nakon usisavanja.
  • Sredstva za dezinfekciju: Tokom vremena, u kući se mogu nakupiti razni mikroorganizmi poput bakterija, gljivica ili virusa, naročito na podovima i površinama koje često dodirujemo kada dolazimo od spolja. Zato se naoružajte sredstvima za dezinfekciju i jer čist dom čuva zdravlje Vas i Vaših ukućana.

Ovo su osnovni koraci za veliko spremanje kuće nezavisno od prostorije, a u daljem tekstu fokusiraćemo se i na specifičnosti vezane za čišćenje kuhinje, kupatila, dnevne i spavaće sobe.

Veliko spremanje i čišćenje kuhinje

Veliko spremanje i čišćenje kuhinje

Krenite od brisanja kuhinjskih ormarića i površina na kojima pripremate hranu. Prebrišite posuđe i odložite u ostavu sve što ne koristite svakodnevno. Pregledno rasporedite hranu u frižideru i izbacite sve čemu je istekao rok trajanja. Detaljno očistite šporet, mikrotalasnu i sudoperu spolja i iznutra. Protiv taloženja tvrdokornih masnih naslaga ili kamenca, efikasna sredstva za čišćenje biće Vam glavni saveznik. Za čišćenje grubih površina najbolje je da koristite tečni abraziv, a obavezno nabavite i neki odmašćivač i sredstvo za otpušavanje odvoda.

Veliko spremanje i čišćenje kupatila

Veliko spremanje i čišćenje kupatila

Odložite prostirke sa poda, kozmetiku sa polica i sve iz kade, kako biste mogli da izvršite temeljno čišćenje kupatila. Prebrišite sve ormariće, ogledalo, kao i površinu veš mašine. U WC šolju sipajte sredstvo za sanitarije i ostavite da stoji traženi broj minuta, zatim oribajte četkom. Takođe oribajte pločice i lavabo, a i ovde Vam, kao i u kuhinji, može poslužiti sredstvo za otpušavanje odvoda.

Veliko spremanje i čišćenje dnevne i spavaće sobe

Veliko spremanje i čišćenje dnevne i spavaće sobe

Glavni zadaci u ovim prostorijama su brisanje prašine i usisavanje, tako da ako ste pratili univerzalne savete za spremanje kuće, pola posla je već obavljeno. Dodatna stvar koju možete da uradite je da osvežite prostor promenom rasporeda nameštaja i dekorativnih predmeta u prostoriji. Ako u sobi imate ormar sa garderobom, police sa knjigama i slično, naravno nije na odmet da i tu napravite neki novi, funkcionalniji raspored.

Ovo su neke opšte smernice, a u zavisnosti od prostorija koje imate i Vašeg tempa rada, možete sebi prilagoditi plan čišćenja. Ne morate se opterećivati da sve obavite u jednom danu, ali se nadamo da će Vam raspored poslova koji je prikazan ovde svakako pomoći da sve očistite brzo i temeljno.

I ne zaboravite – dobro se opremite! Kvalitetna sredstva za čišćenje, kao i dodatna oprema, znatno će Vam olakšati posao.

Eastern Office u svojoj ponudi ima preko 300 proizvoda, uz odličnu cenu i brzu isporuku sredstva. Našu ponudu sredstava za čišćenje i dezinfekciju možete pogledati ako kliknete ovde.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *