Saveti, Vesti

Tajne o održavanju restorana čistim

Tajne za čišćenje restorana

Vođenje restorana znači da se morate pridržavati viših, strožih standarda čistoće. Na kraju krajeva, Vi se bavite hranom i pićem. Ako se pripremaju u nečistom okruženju i sa njima se nepravilno rukuje, mogu izazvati bolesti i kontaminaciju koje se prenose hranom.

Zaista, nije važno da li se restoran nalazi u hotelu, bolnici ili zgradi samostalno. Morate ga održavati čistim i to morate učiniti na pravi način.

Evo nekoliko saveta za čišćenje restorana:

Nabavka sredstava za čišćenje

Nabavka sredstava za čišćenje restorana

Postoje određene obaveze čišćenja koje osoblje Vašeg restorana može samostalno da obavi. Brisanje i dezinfekcija stolova nakon što ih klijenti napuste, brisanje prosutih materija i držanje dozatora za papirne salvete napunjenim samo su neki od rutinskih zadataka koje treba obaviti tokom radnog vremena.

Međutim, za „ozbiljniji“ deo čišćenja, najbolje je istražiti preporučene snabdevače sredstava za čišćenje. Uz njihovu opremu bićete uvek spremni da održavate restoran u skladu sa svim propisima o bezbednosti hrane, zdravlju i bezbednosti i usaglašenosti sa savetima.

Potrebno je da nađete dobavljače sredstava za čišćenje koji mogu zadovoljiti potrebu sa sredstvima za čišćenje sledećeg:

Obratite posebnu pažnju na kuhinju

Čišćenje kuhinje u restoranu

Morate se usredsrediti na čišćenje kuhinje više nego bilo koje drugo mesto u restoranu. Trebalo bi da obratite posebnu pažnju na određene delove koje inače ne biste čistili. To uključuje ručke lonaca i tiganja, dugmad peći i šporeta, ručke frižidera i slično.

Možda su male, ali ove površine su leglo za prenošenje klica sa jedne osobe na drugu. To može dovesti do kontaminacije, a da ne spominjemo bolesti. Takođe bi trebalo da zamenite sunđere, perače i krpe kada je to potrebno. Ako ovi predmeti još nisu za zamenu, obavezno ih propisno dezinfikujte pre i posle svake upotrebe.

Fokusirajte se na oblasti sa velikim prometom i osetljivim na dodir

Izvan kuhinje, takođe postoji mnogo oblasti sa velikim prometom i osetljivim na dodir koje treba redovno dezinfikovati. Neki od njih uključuju kvake i ručke na vratima, posebno glavna vrata i vrata toaleta.

Kasa, telefoni, mašine za kreditne kartice ili prenosivi terminali i prekidači za svetlo takođe su skloni dodirivanju, što znači da ih takođe treba redovno dezinfikovati. Olovke takođe treba da imaju isti tretman jer ih ne dodiruju samo Vaše osoblje već i Vaši klijenti.

Dezinfikujte radne ploče i druge tvrde površine

Dezinfekcija kuhinje u restoranu

Stvari kao što su radne ploče i stolovi imaju veću verovatnoću da sadrže bakterije i viruse jer imaju veću površinu. Takođe dolaze u kontakt sa više predmeta, supstanci i ljudi, tako da je rizik od unakrsne kontaminacije znatno povećan.

U svrhu dezinfekcije, držite meku krpu i bocu dezinfekcionog sredstva za hranu pri ruci. Obrišite površine najmanje dva ili tri puta dnevno, vodeći računa da do kraja sledite uputstva za upotrebu dezinfekcionog sredstva. Ako dođe do prolivanja, obavezno ih dobro očistite pre dezinfekcije.

Smanjite upotrebu mobilnog telefona dok ste na poslu

Koliko god je to moguće, Vaše osoblje treba da minimizira upotrebu pametnog telefona dok je na poslu. Pametni telefoni su neki od najprljavijih predmeta sa kojima ljudi svakodnevno dolaze u kontakt. Dakle, stalna upotreba može lako širiti klice po restoranu i na kupce.

Uverite se da Vaši zaposleni imaju bezbedno mesto za čuvanje svojih ličnih stvari, uključujući telefone, dok su na poslu. Ako želite, možete im dati vreme kada mogu da pristupe i koriste svoje telefone. Međutim, uverite se da se pridržavaju higijenskih protokola pre i posle upotrebe. Takođe je dobra ideja da obezbedite antibakterijske maramice ili čak UV sterilizator da biste brzo ubili klice.

Držite sredstva za čišćenje pri ruci

Sredstva za čišćenje restorana

Ako ljudi koji rade u Vašem restoranu nemaju naviku da pokupe za sobom, mesto neće biti čisto koliko biste želeli. Stoga je važno da u svom osoblju usadite kulturu čistoće.

Jedan od načina da to uradite je da uvek držite sredstva za čišćenje pri ruci i stavite ih tamo gde su potrebna. Na primer, pobrinite se da uvek imate toalet papir, sapun za ruke i papirne ubruse u toaletima. Možda ćete želeti da stavite flaše sa sredstvom za dezinfekciju ruku u blizini kase, kao i u ormariće u kojima držite posuđe i pribor.

Ostale potrepštine koje biste možda želeli da imate pri ruci uključuju:

Vaša izabrana kompanija za nabavku sredstava za čišćenje može Vam pomoći da pratite ove zalihe i osigurate da uvek imate sve što je potrebno. U međuvremenu, trebalo bi da naglasite svom timu važnost čistoće i kako da koristite proizvode kao što su izbeljivači i dezinfekciona sredstva da biste postigli najbolje rezultate.

Suština je u tome da restorani moraju da budu sveobuhvatni iz više razloga: zdravstvenih i bezbednosnih standarda, estetske privlačnosti i održavanja imovine, između ostalog. Nadamo se da ćete sa ovim savetima i tajnama lako održavati čistoću svog restorana.

Ukoliko ne znate gde možete nabaviti kvalitetnu opremu za čišćenje svog restorana, pogledajte ponudu na eastern.rs

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.