Čistoća i dezinfekcija moraju biti top prioritet za restoranske objekte. Ako Vaš restoran nije po propisima očišćen, rizikujete ugrožavanje svoje reputacije i zatvaranje restorana pri sledećoj poseti inspekcije.
Prljav restoran nikom ne ide u prilog!
Vaša je odgovornost kao vlasnika restorana da održavate mesto savršeno čistim.
A to nije ni toliko teško.
Treba Vam samo dobra organizacija, raspored, upornost i da zavrnete rukave.
Ova top lista će Vam pomoći da održavate svoj restoran blistavo čistim:
Kuhinjski deo restorana

Lista za dnevno čišćenje:
- Očistite friteze
- Dezinfikujte sve površine (ne zaboravite daske za sečenje!)
- Oribajte roštilj
- Ispraznite kante i dezinfikujte ih
- Operite u veš mašini sve krpe i kuvarsku uniformu
- Dezinfikujte i operite sekače za meso i sir
- Sva hrana mora biti hermetički zatvorena pre nego što ode u frižider
- Obrišite i dezinfikujte sve podove u restoranu
- Obrišite spoljašnje površine frižidera i ledomata
- Očistite i otpušite sifone
- Oribajte mašinu za suđe i očistite filtere
- Izbacite svo smeće
- Operite prostirke
- Dezinfikujte slavine, sudopere, kupatila, podove…
Lista za nedeljno čišćenje:
- Očistite pećnice
- Ispraznite, očistite i dezinfikujte rashladne uređaje i frižidere
- Očistite aparate za kafu
- Isperite podne odvode sredstvom za čišćenje odvoda
- Operite zidove i podove
Mesečna lista za čišćenje:
- Rešite se masti iz sudopere, šporeta, pećnica, roštilja – mast ne samo da je nehigijenska, već je i rizična za požare
- Ispraznite i očistite zamrzivače
- Očistite i dezinfikujte posude za led
- Operite plafone
- Proverite da li ima tragova štetočina i glodara, ako ima, javite se nadležnoj službi
- Proverite u kakvom Vam je stanju kompletna oprema za rad
Deo restorana za goste

Dnevna lista za čišćenje:
- Obrišite sve površine čistim i dezinfikovanim krpama (bar, stolovi, stolice..)
- Očistite i dezinfikujte toalete (više puta u toku smene obilazite toalet, proveravajte da li je sve čisto i menjajte toalet papir i ubruse)
- Obrišite dozatore za začine na stolovima
- Proverite čistoću menija
Nedeljna lista za čišćenje:
- Uklanjanje prašine (zavese, tepisi, ventilatori, bilo šta na zidovima, ramovi za slike, vaze za cveće, police..)
- Brisanje stolova i stolica kompletno sa nogama
- Skidanje paučine
- Detaljno usisavanje
Eto vidite, nije toliko teško održavati restoran čistim.

Samo pratite listu i budite dosledni.
Ne dozvolite da Vaša reputacija, a i zdravlje ljudi koji Vam poklanjaju poverenje, pati.